Heerlijke gastronomie

in de Cote d'Azur.

Naast het prachtige glooiende landschap, de eindeloze wijngaarden, de paarse lavendelvelden, de zandstranden en het heldere blauwe water van de Middellandse zee, heeft de Cote d'Azur heerlijke gerechten als aanvulling op zijn lekkere wijnen! Voor veel mensen is een belangrijk onderdeel van hun vakantie het proeven van de lokale keuken. In de Cote d'Azur kan deze ervaring beginnen met het verzamelen van de ingrediënten, want het is zo leuk om door de lokale markten te dwalen en vers fruit, groenten en kruiden te kopen. Elke stad en vele dorpen hebben een wekelijkse - zo niet twee wekelijkse - markt en het is heerlijk om de dag vroeg te beginnen en rond te lopen in de kraampjes in de zon. Op sommige markten zijn er kraampjes met porties kant-en-klare traditionele gerechten - wat een geweldig idee!

 

Verken uw lokale markt IN DE CÔTE D'AZUR.

Op de lokale markt vindt u kraampjes met een aantal van de heerlijke lokale kazen, waaronder Banon (traditioneel ingepakt in kastanjebladeren), Faisselle en Poire d'Âne, evenals Fromage de Chèvre (geitenkaas) en Fromage de Brebis (schapenkaas). Er zijn vaak kraampjes met lokale honing die goudkleurig is en op smaak wordt gebracht door de vele wilde bloemen die door de bijen worden bezocht. Er staan kramen vol met lokaal geteeld fruit, waaronder abrikozen, appels en peren en natuurlijk minstens één die escargots – slakken – verkoopt. Lokaal gemaakte olijfolie is uitstekend en kijk uit naar de rijst die in de Carmargue wordt verbouwd - de nieuwste 'rode rijst' soort is erg geliefd bij fijnproevers! Op de marktkraampjes vindt u lokale fruitlikeuren - likeur de Myrtille (bosbes) en de Poire (peer). Tussen november en maart zal er een marktkraam zijn die het met bijzonder druk heeft omdat het 'truffelseizoen' begonnen is. Carpentras is het lokale centrum voor het vinden van deze 'zwarte diamanten' en ze zijn te koop op alle markten. De smaak van truffel is sterk en scherp en moet spaarzaam worden gebruikt - alleen een rasp op de top van salades of gemengd in geklutste eieren voor een omelet - wauw! Natuurlijk, terwijl je op de markt bent, is het de moeite waard om een zak of twee van de typische mix van lokale kruiden te kopen om je gerechten te verbeteren als je eenmaal thuis bent - Herbes de Provence.

 

Geniet van echt goede verse vis en zeevruchten.

Als u dicht bij een haven verblijft, is het de moeite waard om erachter te komen of de vissers hun vangst 's ochtends als eerste verkopen. Zo niet, dan is er ongetwijfeld een viskraam op de lokale markt. Als je niet zelf wilt koken, geniet dan van een maaltijd in de zon in een van de restaurants met uitzicht op de haven! Vissen en schaal- en schelpdieren die worden aangeboden zijn glinsterende Zeebrasem, Zeeduivel, Zeebaars, Rivierkreeft en Sardines en seizoensgebonden favorieten zoals Mosselen, Garnalen en Oesters. Als u de Côte d'Azur in Januari / Februari bezoekt, heeft u misschien ook de kans om Zeeëgel te proeven! Naast het serveren van alle verschillende vis, eenvoudig gekookt om hun smaak te maximaliseren, hebben plaatselijke restaurants ook vaak een heerlijke visschotel op hun menu staan De Côte d'Azur heeft een brede selectie van verschillende restaurants om uit te kiezen, waaronder restaurants met een Michelin-ster die gastronomische gerechten serveren, tot kleine door familie gerunde restaurants die vol zitten met lokale gasten - altijd een goed teken! Naast de keuze tussen verschillende soorten restaurants, is er ook de locatiekeuze te maken. Sommige restaurants bieden een prachtig uitzicht op de kust met de kans om te ontspannen tijdens het diner terwijl de zon onder de horizon zakt. Er zijn vaak verschillende restaurants langs de vissershavens en deze zullen zeker gerechten met de vangst van de dag op hun menu hebben. Andere restaurants kijken uit op mooie pleinen in de steden en dorpen en in de zomermaanden zetten ze hun tafels gewoon op de straat voor hun ingang, neer hetgeen een extra kleurrijke sfeer aan het eten geeft.

 

Een restaurant voor iedereen ...

De Fransen houden van lekker eten - het is hun nationale tijdverdrijf - en natuurlijk domineerden Franse chefs de internationale gastronomie. Veel van de klassieke Franse gerechten zijn over de hele wereld populair geworden, waaronder Coq au Vin, Boeuf Bourguignon en Cassoulet, om nog maar te zwijgen van zulke onweerstaanbare zoete verleidingen als Profiteroles, Creme Brûlée en Mille-Feuille. Het is dan ook geen verrassing dat Frankrijk het grootste aantal restaurants met Michelin-sterren heeft - 195. De Côte d'Azur heeft 27 restaurants met Michelin-sterren, waaronder één met de prestigieuze hoofdprijs van drie Michelin-sterren. Dit is Le Louix XV - Alain Ducasse à L 'Hotel de Paris - in het hart van Monte Carlo. Het is hier dat Alain Ducasse zijn stijl heeft ontwikkeld, zijn ‘nieuw veeleisend en meesterlijk culinair classicisme’, altijd bepaald door het ware karakter van de ingrediënten zelf. Er zijn vijf restaurants in de Cote d'Azur met twee Michelin-sterren. Twee van deze restaurants zijn in Nice - Flaveur op Rue Gubernatis en Le Chantecler gelegen aan de beroemde Promenade des Anglais. Le Chèvre d'Or ligt in de stad Èze, terwijl Hostellerie Jérôme in La Turbie ligt. Het vijfde 2 sterren Michelin-restaurant bevindt zich ook in Monte Carlo, en is genoemd naar de kok en eigenaarJoël Robuchon.

Terwijl er iets heel speciaals is aan het dineren in een restaurant met een Michelin-ster, kan de authentieke smaak van de Franse Rivièra ook worden genoten in zoveel van de restaurants in de omgeving. Er zijn een aantal prachtige lokale gerechten om van te genieten die het kleurrijke karakter van de regio weerspiegelen. Een geweldige manier om met de lokale keuken te experimenteren, is om tijdens de lunch te genieten van uw hoofdmaaltijd! Veel van de restaurants bieden een 'Plat du Jour' gedurende de dag en dit is niet alleen de perfecte manier om van traditionele gerechten te genieten, maar omdat het een vast menu is, wordt het aangeboden tegen een echt scherpe prijs! Vaak is het Plat du Jour (gerecht van de dag) een driegangenmaaltijd die gemiddeld € 15-19 kost en dit menu kan een gratis bichon huiswijn bevatten!
 

Zoveel heerlijke regionale gerechten IN DE CÔTE D'AZUR

Er staan een aantal heerlijke regionale gerechten om te proeven op het menu. De meeste zijn het hele jaar beschikbaar ... Bouillabaisse moet een van de meest geliefde gerechten zijn - vooral in de stad Marseille waar het vandaan komt. Deze heerlijke vissoep evolueerde als de perfecte manier om de verschillende kleinere vissen te gebruiken die gevangen waren in de netten van de vissers. De vissers kookten de vis op zee in een grote pan zeewater terwijl ze hun netten aan het repareren waren. Door de jaren heen is het gerecht geëvolueerd en tegenwoordig is het enorm populair. Bouillabaisse is gemaakt met maximaal zes verschillende soorten vis en schaaldieren. Deze worden gekookt in een rijke visbouillon met gehakte tomaten en uien, met veel knoflook en verse kruiden om de smaak te accentueren en saffraan om de soep extra kleur te geven. Deze soep wordt geserveerd met croutons gegarneerd met Rouille - een pittige knoflookgarnituur - en een mand gevuld met vers gesneden stokbrood. Bouillabaisse kan echt een hoofdmaaltijdsoep zijn! Ratatouille is een ander bekend gerecht uit de Cote d'Azur, deze heerlijke en kleurrijke ‘casserole’ werd voor het eerst gemaakt in Nice. Ratatouille gebruikt alle groenten die in het gebied worden verbouwd: tomaten, uien, courgettes, aubergines en paprika's. De groenten worden gekookt in de oven met veel knoflook en verse kruiden. Ratatouille is perfect als een hoofdgerecht tijdens de lunch, vergezeld van stokbrood, maar het wordt ook vaak geserveerd als bijgerecht voor een goede biefstuk of varkensvlees, omdat het beiden perfect aanvult.

Een ander populair gerecht dat ook zijn oorsprong heeft in Nice, is Daube, een stevig braadpangerecht met rundvlees en groenten gekookt in rode wijn. In de stad zelf kun je ook een variatie krijgen dat Raviolis à la Daube heet. De ravioli wordt zorgvuldig gevuld met kleine gekookte stukjes rundvlees en geserveerd in de heerlijke rode wijnsaus. Waarschijnlijk het bekendste gerecht uit de stad dat in veel landen te vinden is, is de kleurrijke Salade Niçoise, gemaakt met hardgekookte eieren, tonijn, bonen en olijven. Brood is een echte specialiteit in Nice en een wandeling door de oude stad zal bakkerijen onthullen die brood verkopen dat is gearomatiseerd met olijven, rozemarijn en walnoten - onder andere! De heerlijke snack Pan Bagnat komt ook uit Nice. Huisvrouwen ontdekkten dat oudbakken brood bevochtigd kon worden en gegarneerd met ui, knoflook en tomaat om echt een smakelijk hapje te serveren. Misschien ziet u Pissaladière ook in de verkoop. Dit is een andere snack die een beetje lijkt op een kleine pizza met dikke ansjovissaus. Apéritifs zijn erg populair in de Cote d'Azur en een populair drankje dat daar is uitgevonden, is Pastis, een drankje met anijssmaak die door toevoeging van water een melkachtige kleur krijgt. Welke betere begeleiding van een glas Pastis dan een andere klassieker - tapenade? Tapenade is een rijk smakende olijfdip die is gemaakt van gemalen zwarte olijven, ansjovis, kappertjes en olijfolie, maar tapenade is één van die gerechten die in elk gezin zijn eigen recept heeft en je vindt een aantal tapenades gemaakt met tomaten en andere met groene olijven; allen smaken echter goed op knapperige croutons gemaakt van stokbrood! Als u de bergdorpen verkent, zult u een aantal heerlijke etenswaren proeven, zoals aardappel- en spinaziefrieten die zijn besprenkeld met lokale kruiden. Er zijn ook lokale worstjes om van te genieten - veel worden gemaakt met lokale kruiden, net zoals ze worden gemaakt sinds de 17e eeuw.

En natuurlijk, de perfecte begeleiding ...

Het perfecte toeval wil dat de Cote d'Azur (die deel uitmaakt van de regio Provence), dat naast het bieden van vele uitzonderlijk goede lokale gerechten, een belangrijk wijnproducerend gebied in Frankrijk is! Wijnstokken werden voor het eerst geplant in het gebied en tegenwoordig worden er 160 miljoen flessen geproduceerd en veel van hen geëxporteerd. Wat voor een betere begeleiding van uw maaltijd dan een uitstekende lokale wijn? De lokale rode wijnen zijn rijk aan kleur en aan smaak, terwijl de witte wijnen zijdezacht zijn in de mond. Het is de roséwijn waarom het gebied bijzonder bekend is omdat het het belangrijkste roséproductiegebied van Frankrijk is - goed voor 45% van de totale roséproductie van het land. Wat is een betere manier om te genieten van een onvergetelijke maaltijd in de Cote d'Azur ... Bon appétit!