Alpes-Maritimes vakantiehuizen

Geniet van de Alpes-Maritimes, met haar prachtige bergen en heerlijke stranden.

Praktische en toeristische informatie Alpes-Maritimes

Het departement van de Alpes-Maritimes is gelegen in het meest zuidoostelijke deel van Frankrijk, grenzend aan de Italiaanse grens, en aan de departementen Var en Provence. Het heeft een oppervlakte van 4300 km2. Samen met de eerder genoemde 2 departementen is de regio bekend als de Franse Riviera, ofwel de Côte d’Azur. De Alpes-Maritimes hebben zowel bergen, met de Cime du Gélas als hoogste top op 3143 meter, als een lange kuststrook, waar de populaire badplaatsen Nice, Cannes em Antibes te vinden zijn. Ook de beroemde parfum-stad Grasse ligt in dit departement, en het skiressort Isola 2000. De belangrijkste bron van inkomsten voor de Alpes-Maritimes is het toerisme.
Lees meer

Mooie lokale bezienswaardigheden en attracties

Ontdek een selectie van de mooiste plekken en attracties in Alpes-Maritimes vakantiehuizen

Geschiedenis

Geschiedenis

De Alpes-Maritimes werd voor het eerst door de Romeinen in het jaar 14 voor de jaartelling gevormd, en deze noemden het Maritimae Alps. Het werd voor ...

Lees meer
Bevolking

Bevolking

Het huidige aantal bewoners van de Alpes-Maritimes is 1.100.000...

Lees meer
Klimaat

Klimaat

Het is niet mogelijk om een temperaturen te verstrekken voor de Alpes-Maritimes, door het verschil in geografie. De kust kent een mediterraan klimaat,...

Lees meer
DE ALPES-MARITIMES...VERSTOPT IN DE ZUIDOOSTELIJKE HOEK VAN FRANKRIJK

DE ALPES-MARITIMES...VERSTOPT IN DE ZUIDOOSTELIJKE HOEK VAN FRANKRIJK

De Alpes-Maritimes is het departement gelegen in de zuidoostelijke hoek van Frankrijk grenzend aan Italië. Het is een departement met grote contrasten omdat de Côte d'Azur deels in dit departement ligt, de mooie steden Nice en Cannes, alpine bergen maar ook grillige landschappen, heuveldorpjes en prachtige stranden zijn er te vinden. De Alpes-Maritimes is een van de meest schilderachtige en gevarieerde departementen in Frankrijk en de perfecte setting voor een vakantie ... Hoewel de kustgebieden in de zomermaanden druk zijn, is het toch de moeite waard om te genieten van de prachtige stranden en de vele kleine vissershavens. In schril contrast, slechts een paar kilometer landinwaarts, is er vrede en rust met een prachtig landschap, mooie dorpjes en historische steden die wachten om ontdekt te worden. Het landschap verandert drastisch met weelderige heuvels bedekt met parasoldennen, laurier, wilde tijm en gigantische cactus en het onmiskenbare geluid van de krekels in de bomen. Deze landelijke gebieden zijn bijzonder mooi in de lente- en herfstmaanden. Er vinden het hele jaar door verschillende evenementen plaats in de regio, waaronder de Mardi Gras in Nice, het populaire jazzfestival in Juan-Les-Pins en het wereldberoemde filmfestival in Cannes. Terwijl u uw vakantie plant, doet u er goed aan om voldoende tijd in te bouwen om de sfeer op te nemen met een goede kop Franse koffie en uzelf de gelegenheid te geven om te genieten van een aantal Provençaalse specialiteiten, waaronder tapenade - olijvenpasta gemengd met kappertjes, olijfolie en verse kruiden, Pissaladière een pizza-achtige uientaart en natuurlijk bouillabaisse de uitstekende lokale vissoep.

Nice, Cannes & Antibes

Salade Niçoise is een klassiek gerecht in Nice, evenals de heerlijke groentenstoofpot Ratatouille die daar is gemaakt met lokaal geteelde producten. Het departement wordt langs de zuidelijke rand omgeven door de Middellandse Zee en omvat de populaire badplaatsen Nice, Antibes en Cannes. Nice is een van de meest aantrekkelijke plaatsen in Frankrijk met zijn beroemde Promenade des Anglais, prachtige stranden en kronkelende smalle straatjes in het oude gedeelte van de stad met een verrassing om elke hoek. De beroemde bloemenmarkt in Cours Saleya in Nice is een van de vele 'must do's' in deze prachtige stad samen met het verkennen van enkele van de vele kunstgalerijen! Antibes is een populaire kustplaats, met kronkelende straatjes en mooie huizen, designerwinkels en boetieks. Het indrukwekkende kasteel is nog steeds omgeven door verdedigende wallen. De overdekte markt van Antibes is een van de beste omdat er talloze traditionele kaas-, worst- en specerijenkraampjes te vinden zijn. Cannes heeft geen introductie nodig omdat het geliefd is bij de rijken en beroemdheden. De haven ligt vol luxe jachten en de zandstranden vol met zonaanbidders in felgekleurde bikinis of zwembroeken. Le Suquet, de charmante oude wijk en de levendige brede avenue Promenade de la Croisette, die net zo beroemd is als 5th Avenue, zijn enorme attracties! Vlakbij de Italiaanse grens ligt Menton. Dit prachtige dorp werd gesticht in de 13e eeuw en het eigendom werd binnen 50 jaar overgedragen aan Monaco. Menton werd bestuurd door Monaco totdat het weer in 1860 onder Franse heerschappij kwam. Beschermd door de bergen, heeft het een heerlijk zonnig klimaat en is gevuld met parken en bloemen. Het is zeer Provençaals van karakter met mooie huizen en een uitstekende dagelijkse markt gehouden in een hal in de oude stad.

Nice, Cannes & Antibes
Théoule-sur-Mer

Théoule-sur-Mer

Menton is erg leuk om te bezoeken met zijn historische centrum en het kleine onafhankelijke vorstendom Monaco, de speeltuin van de rijken en beroemdheden daar vlakbij. Monaco staat bekend om zijn chique casino's, en de haven met superjachten, restaurants, boetieks en de prestigieuze Grand Prix die elk jaar wortd gehouden, waarbij de coureurs door de straten racen! Er zijn steden zoals Villefranche om te verkennen. Daar zijn vaak cruiseschepen afgemeerd in de baai voor de stad met tal van pendelbootjes die de passagiers naar de haven vervoeren om hun excursie van de stad te beginnen. Over straten geplaveid met kleine kinderkopjes en mooi pastelkleurige huizen, is het slechts tien minuten lopen naar het centrale plein - Place des Marinières en vanaf hier zijn er restaurants, cafés en traditionele winkels om van te genieten. Andere schilderachtige plekken om langs de kust te verkennen zijn Roquebrune-cap-Martin en Cap Ferrat. Er zijn ook minder bekende plaatsen om te bezoeken, waaronder Mandelieu-la-Napoule. Mandelieu-la-Napoule, gelegen tussen Théoule-sur-Mer en Cannes, heeft een mooie haven en goede stranden - waarvan één met een kasteel uit de 11e eeuw. Er zijn genoeg boottochten in de haven voor diegenen die graag op een ontspannen manier willen ontdekken! Er is een aantrekkelijk wandelpad langs de kust naar Théoule-sur-Mer dat kan worden gevolgd. Voor degenen die van wandelen houden, zijn er volop mogelijkheden in dit gebied. Een populaire route leidt naar de top van de oude vulkaan van San Peyre, die uitkijkt over de kust en een interessante "table d'orientation" heeft met alle aandachtspunten die in elke richting te zien zijn. De belangrijkste stad van Théoule-sur-Mer ligt net landinwaarts en is perfect voor degenen die van markten houden, want er zijn er vier per week - allemaal op verschillende locaties!

Mougins

De roodgekleurde heuvels van het Massif de l'Esterel vormen een aantrekkelijk decor voor de stad. In de jachthaven ziet u de felgekleurde traditionele steekspel-boten en er zijn steekspelen gedurende de zomer - het Théoule-team is één van de besten! Pierre Cardin is de beroemdste zomerbezoeker van de stad. Verder landinwaarts hebben Le Massif de l'Esterel en het Massif du Tanneron beide goede wandelroutes met een panoramisch uitzicht op de kust. De rit langs de kust naar het westen naar Saint Raphael is ook heel bijzonder omdat het een prachtig uitzicht heeft op de rode hellingen van het Massif de l'Esterel. Wanneer u het binnenland in gaat, laat u zeker de drukte van de Middelandse zeekust achter u terwijl u langs talloze kleine dorpjes met olijfboomgaarden en prachtige natuur reist. Op sommige plaatsen zijn de wegen steil en kronkelend terwijl ze door het rotsachtige, beboste landschap lopen. In het binnenland van Nice zijn er enkele leuke dorpjes waaronder Biot en het mooie Gourdon, de historische stad Vence, Saint-Paul-de-Vence en La-Colle-sur-Loup. Verder naar het noorden is er nog de Vesubie-vallei en het Mercentour nationale park, dat 68.500 hectare beslaat en waar zo veel zeldzame planten en dieren leven. Het dorp Utelle is zeker een bezoek waard, want het heeft een prachtig panoramisch uitzicht op de omgeving. Net landinwaarts van Cannes ligt het dorp Mougins, waar Picasso de laatste 12 jaar van zijn leven woonde tot aan zijn dood in 1973. Dit mooie dorp met zijn smalle geplaveide straatjes en centrale fontein heeft talloze bloementuinen, bomen en groene tuinen. Veel schilders hebben zich daar gevestigd sinds het heengaan van Picasso en er zijn verschillende galerijen in het dorp plus een fototentoonstelling van portretten van Picasso.

Mougins
Grasse

Grasse

Dit dorp staat ook bekend om zijn uitzonderlijk goede restaurants. De omgeving maakt deel uit van het Valmasque Park en heeft een verscheidenheid aan wandelpaden. Het uitkijkpunt op het meer bij Étang de Fontmerle is bekend bij enthousiaste ornithologen. De stad Grasse ligt op slechts een korte afstand van Mougins en op 16 kilometer van Cannes. Hoewel de stad oorspronkelijk bekend stond om zijn leerlooiers, is het nu beroemd om zijn parfums. Er zijn vier grote parfumhuizen in de stad en het is interessant om een rondleiding te volgen bij Parfumerie Galimard, de oudste van de vier, die werd opgericht in 1747. Interessant is dat de stad veel hoge gebouwen en smalle straatjes heeft, en dat zoveel van de gebouwen bleek oranje zijn geschilderd om de plaats op te fleuren! Tussen Grasse en Nice liggen twee mooie stadjes - Pergomas en Tanneron, die allebei met name erg mooi zijn in het vroege voorjaar wanneer de mimosa's in bloei staan. Twee interessante dorpen die in het binnenland van Nice en Menton liggen, zijn Coaraze en Sainte-Agnes. Coaraze is een mooi 'hooggelegen dorp' dat zich vastklampt aan een heuvel met bergen op de achtergrond. Het heeft de bijnaam 'Village du Soleil' omdat het elk jaar meer dan 320 zonnige dagen heeft. Met zijn middeleeuwse geplaveide straatjes is het perfect om te wandelen, maar neem een pauze op het plein naast het dorpsplein en bewonder het uitzicht op talloze olijfgaarden. Sainte-Agnes ligt net landinwaarts van Menton - direct aan de Italiaanse grens - maar het is een uitdagende rit die 20 minuten of meer kan duren. Het dorp staat op een hoogte van 800 meter en beweert het hoogste kustdorp van Europa te zijn.

Skiën of zwemmen?

Het heeft zeker een lange geschiedenis omdat archeologen bewezen hebben dat het gebied 3000 jaar geleden bewoond was en 2000 jaar geleden een Romeins verdedigingspunt was. Het heeft de ruïnes van een 12e eeuws kasteel dat werd gebruikt als een toevluchtsoord van Saraceense rovers. Tegenwoordig zijn er geplaveide straten, pastelkleurige huizen en veel ouderwetse charme. Gorbio en Castellar zijn twee andere kleine dorpjes die het ontdekken waard zijn. In het noorden van het departement liggen de Alpen met hun zonnige sneeuwresorts; in feite is 80% van de Alpes-Maritimes bergachtig. Naast het geweldig skiën is er voor 328 kilometer aan bevaarbare waterwegen die perfect zijn voor diegenen die graag varen in boten of kajaks. In dit deel van het departement zijn er 25 bergpaden van verschillende lengtes en voor degenen die ervan houden actief te zijn, is er mountainbiking, speleologie, rotsklimmen en deltavliegen te beoefenen. De bekendste skigebieden zijn Isola, Auron en Les Launes en elk resort heeft goede chalets en faciliteiten voor leuke bergvakanties. Met de skigebieden van de Alpen in het noorden van dit prachtige departement, op slechts een uur rijden van de kust met zijn mooie stranden, is er voor veel vakantiegangers een GROOT besluit te nemen .... skiën of zwemmen?

Skiën of zwemmen?