Sainte-Maxime

Geniet van Sainte-Maxime, met haar mooie stranden, gezellig stadscentrum met restaurants en terrassen.

Praktische en toeristische informatie Sainte-Maxime

Sainte-Maxime is een badplaats aan de Cote d'Azur, gelegen ongeveer halverwege tussen Saint Tropez en Cannes, en erg populair bij Nederlandse, Belgische, Duitse en Engelse toeristen. Dit is volkomen terecht daar Sainte-Maxime alles heeft om een heerlijke vakantie te garanderen, stranden, goede restaurants, leuke winkelmogelijkheden, prachtig weer en gezellige terrasjes. Daarnaast is het centraal gelegen voor het maken van allerlei uitstapjes, en zijn er in de omgeving verschillende mogelijkheden tot het actief bezig zijn, van golfen, zeilen of andere watersporten, tot het maken van mooie wandelingen.
Lees meer

Mooie lokale bezienswaardigheden en attracties

Ontdek een selectie van de mooiste plekken en attracties in Sainte-Maxime

Geschiedenis

Geschiedenis

Sainte-Maxime is rond het jaar 1000 gesticht door monniken van de Lérins eilanden die er een klooster bouwden dat ze vernoemden naar één van hun heili...

Lees meer
Bevolking

Bevolking

Het aantal permanente bewoners van Sainte-Maxime is in 2017 14.500...

Lees meer
Klimaat

Klimaat

Sainte-Maxime heeft een mediterraan klimaat, met de volgende gemiddelde temperaturen per maand: Januari 10 Februari 10 Maart 12 April 14 Mei 17 ...

Lees meer
SAINTE -MAXIME - TYPISCH PROVENÇAALS ...

SAINTE -MAXIME - TYPISCH PROVENÇAALS ...

Ontdek de magie van de Provence in de stad Sainte-Maxime; met zijn unieke kleuren, smaken en geuren. Ontspan op een strand terwijl u naar de golven luistert, wandel door de kleurrijke markten en geniet van een ontspannen maaltijd van uitstekende vis of een schotel met lokale charcuterie - met een glas Franse wijn ... Sainte-Maxime is een heerlijke stad, gelegen in de Franse Rivièra, ongeveer 130 kilometer ten oosten van Marseille en 90 kilometer ten westen van Nice. Hoewel het al sinds de jaren dertig populair is bij toeristen, is het er op de een of andere manier in geslaagd om als een rustig binnenwater te blijven waar de bewoners nog steeds hun dagelijkse bezigheden verrichten. Bezoekers mengen zich graag in de wachtrijen voor baguettes en croissants uit de oven bij de bakker of voor de heerlijke verse groenten en fruit hoog opgestapeld op de marktkraampjes. Sainte-Maxime ligt aan de noordkust van de Golf van Saint-Tropez in Zuid-Frankrijk en is beschut tegen de Mistral wind door de bergen van het Massif des Maures die als een beschermende ketting net ten noorden van de stad liggen. In AD 900 zochten monniken van de Lérins-eilanden in de buurt van Cannes naar een plaats om een gemeenschap op te richten en besloten dat dit gebied perfect geschikt voor hun doel was. Ze bouwden een klooster en brachten hun dagen door met vissen in de zee. Langzaam groeide in de loop van de jaren het kleine vissersdorpje nabij het klooster uit en werd het bekend als Sainte-Maxime. In de voorgaande eeuw (de 9e eeuw) was Maxime de dochter van de rijke graaf van Grasse die alle rijkdom van haar familie had verworpen en was verhuisd naar Callian waar ze een klooster stichtte.

Provençaalse charme

In de kerk in de stad is een schilderij te zien, waarin Maxime een kist met goud afwijst. Het klooster en het dorp bloeiden op en in 1520 bouwden de monniken de Tour Carrée, die beschermend voor de stad staat. De monniken wilden hun klooster en de stad beschermen tegen Saraceense rovers en de toren biedt een prachtig uitzicht op de Golf van Saint-Tropez. Tegenwoordig is het open voor het publiek omdat het een klein museum is over de lokale geschiedenis. Naarmate de stad groeide, groeide haar handel mee en produceerden de dorpelingen olijfolie en wijn, en werd er geld verdient met hout en kurk uit de bossen van de Massif des Maures. Er werden sterke handelsverbindingen tot stand gebracht met Marseille en kuststeden in Italië en de goederen werden geladen op kleine zeilschepen in de haven genaamd Tartanes en langs de kustlijn verscheept. Aan het begin van de 20e eeuw was de stad met zijn Provençaalse charme, ongerepte natuur, heldere Middellandse Zee en een aangenaam klimaat kunstenaars, schrijvers en dichters gaan aantrekken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een van de belangrijkste stranden van de stad het centrum voor Operatie Dragoon die op 15 augustus 1944 werd gelanceerd met als doel Zuid-Frankrijk binnen te vallen en te bevrijden. Er werd huis aan huis gevochten en uiteindelijk gaven de bezetters zich over. Monumenten van de Amerikaanse troepen die vochten tijdens de operatie zijn te zien aan de havenpier en het strand van La Garonnette. Later, toen Saint-Tropez beroemd werd, werd het hele gebied populair bij toeristen, maar om een of andere reden werd Sainte-Maxime niet te gecommercialiseerd en heeft het tot op heden nog steeds zijn charmante aantrekkelijkheid kunnen behouden.

Provençaalse charme
Stranden

Stranden

Tegenwoordig zijn er hotels in de stad en een groot aantal aantrekkelijke vakantievilla's te huur. De oude binnenstad met zijn onlangs gerenoveerde geplaveide straatjes ligt tegenover de haven en heeft een aantal winkels, cafés en restaurants. De pier van Leon Condroyer heeft verschillende winkels en een chique restaurant en is de plek om met boottochten naar Saint-Tropez, Port Grimaud en Les Issambres te varen. De boottocht naar Saint-Tropez is echt frequent, omdat het in het seizoen elke 15 minuten vertrekt. Sainte-Maxime heeft tien kilometer prachtige kustlijn en er is een aantrekkelijke promenade over een deel ervan. De boulevard heet Promenade Aymerie Simon-Lorière en is gedeeltelijk overschaduwd door palmbomen, dennen en grote cactussen. Het biedt toegang tot de stranden van de stad en ook het strand met de Blauwe Vlag, waar elke dag een badmeester aanwezig is. Er zijn ook kleine cadeauwinkels en cafés met tafels buiten die ideaal zijn om te ontspannen met een lekker kopje koffie in de warme zon. In het westen van de stad ligt het strand van La Croisette met een zeilschool. De stranden ten oosten van de stad omvatten de Plage de la Nartelle die zich uitstrekt over twee kilometer en nog steeds een aantal oude Sherman-tanks uit de oorlogstijd heeft. La Garronette (ook lokaal bekend als Val d'Esquieries) is een ander populair strand en op beide stranden kunt u waterskiën en jetskiën. Het derde strand heeft de vreemde naam La Plage des Elephants. Dit strand is vernoemd naar de blauwe olifant Babar die te zien was in een reeks kinderverhalen geschreven door Jean de Brunhoff en zijn vrouw Cécile, die in de stad woonden. Jean liet zich inspireren door het strand en schreef in 1937 De Reis van Babar, dat bij kinderen over de hele wereld geliefd werd.

Restaurants

Als u liever rustige stranden heeft kunt u naar de Pointe des Sardinaux gaan. Deze mooie beboste landtong ligt halverwege tussen La Nartelle en de stad en heeft verschillende kleine baaien en een picknickplaats in het binnenland, onder de bomen, die populair is bij lokale families. Als u van snorkelen houdt, is het een uitstekende plek met heerlijk helder water en veel zeeleven zoals kleine krabben, garnalen en zee-egels (het beste is dan ook om plastic strandschoenen te dragen!). Er is weinig schaduw bij de baaien, dus het is zeker aan te raden om ook veel zonnebrandolie mee te nemen. Naast verleidelijke stranden om te ontspannen en de mooie blauwe wateren van de Middellandse Zee, die perfect zijn om te zwemmen, zijn er tal van andere dingen om van te genieten in en rond Sainte-Maxime. Dichtbij de boulevard is een gebied waar jeu de boules gespeeld wordt en er is de kans om een spelletje of twee te spelen bij dag en nacht omdat er ook verlichting is. Een deel van de oude haven is uitgebreid en er zijn tal van bezoekende jachten afgemeerd naast de lokale vissersboten. Het is leuk om een wandeling langs de ranke jachten te maken en misschien een beetje te dagdromen of te zitten en de wereld aan je voorbij te zien trekken! Sainte-Maxime is de ideale keuze voor golfers omdat er acht verschillende banen zijn binnen een half uur rijden van de stad. Voor degenen die houden van wandelen en fietsen, biedt het Massif des Maures tal van goede routes met een aantal mooie kleine dorpjes om te verkennen. Er is in de stad een goede selectie aan restaurants voor elk budget en de meeste serveren Provençaalse gerechten bereid met verse lokale producten en natuurlijk veel goede vis. Café Maxime ligt direct aan de boulevard en heeft een goede reputatie vanwege de royale salades en charcuterieplateaus die perfect zijn om te delen.

Restaurants
Lokale markt

Lokale markt

Café de France ligt aan de rand van de oude stad met uitzicht op de kust en is het oudste café dat reeds werd geopend toen Sainte-Maxime slechts een klein vissersdorpje was. Op de muren staan prachtige oude foto's van de visser en hun boten, evenals van de dagelijkse vangst die wordt gelost en netten die moeizaam worden hersteld. Het café heeft een buitenterras en biedt een vast menu met een smakelijke lunch bestaande uit twee gangen tegen een goede prijs. S’avonds wordt er regelmatig opgetreden door een lokale jazzband. Le Bistrot de Louis ligt in de Place Colbert en is perfect voor visliefhebbers, want er staat echt een goede vissoep op het menu en er is veel vers gevangen vis - eenvoudig gebakken of gestoomd en geserveerd met een stukje verse citroen, zodat de uitstekende smaak echt kan worden gewaardeerd. In het hart van de oude stad, vlak bij de Rue d'Alsace, bevindt zich een karakteristieke middeleeuwse boog en net ernaast een kleine bistro genaamd Le Porche, die bekend staat om zijn heerlijke traditionele gerechten. Een deel van het plezier van een bezoek aan Frankrijk is om te wandelen over een lokale markt en Sainte-Maxime heeft een overdekte markt met kraampjes vol met heerlijke lokale kazen, fruit en groenten, en degene die de markt goed kennen gaan naar de achterstalletjes waar men een uitstekende oesterbar kan vinden, om oesters mee te nemen, of om er ter plekke van te genieten. De overdekte markt is het hele jaar door dagelijks geopend, zowel in de vroege ochtend als in de late namiddag. De visserskramen in de haven bruisen elke ochtend van activiteit terwijl de vissers hun vangst verkopen aan enthousiaste huisvrouwen.

Souvenirs en cadeaus

De Patio Fleuri-markt in Avenue George Pompidou is elke maandagochtend geopend (ook op vrijdag in het zomerseizoen) en verkoopt alle soorten heerlijke lokale producten, net als de Provençaalse markt in de oude stad die elke donderdagochtend wordt gehouden. Beide zijn goed gevuld met Provençaalse producten zoals lokale kazen, olijven en verse lavendel, Als u op zoek bent naar souvenirs en cadeaus om mee naar huis te nemen, is de avondmarkt die in het hart van de oude stad wordt gehouden heel leuk om te bezoeken met talloze kraampjes die allerlei soorten kunst en handwerk verkopen, waaronder tassen en sieraden. Er is elke woensdag een levendige Brocante (vlooienmarkt) op de boulevard en er is meestal een fascinerende verzameling snuisterijen, waaronder oud aardewerk, koperwerk, oude stukken borduurwerk en kant en enkele interessante oude prenten - het is echt een geweldige manier om een ongewoon geschenk of souvenir te vinden om lang te koesteren! Sainte-Maxime is echt een leuke plek om een vakantie door te brengen, waar je net zo actief kunt zijn als je zelf wilt of een plek om juist zo min mogelijk te doen en lekker bij te komen. Eén ding is zeker, een wandeling in de haven in het maanlicht al kijkend over de baai naar de twinkelende lichtjes van Saint-Tropez is heel bijzonder en slechts één van de gelukkige herinneringen die je in je koffer zult pakken om mee naar huis te nemen .

Souvenirs en cadeaus