Nice

Geniet van Nice, met haar mooie stranden, gezellig stadscentrum met restaurants en terrassen.

Praktische en toeristische informatie Nice

Nice is de 5e meest populaire stad in Frankrijk, in het departement van de Alpes-Maritimes, hetgeen duidelijk is aan het feit dat het bijna 1.000.000 inwoners telt. Vele kennen het alleen van het vliegveld, waar ze landen en een huurauto ophalen om door te reizen naar één van de populaire kustplaatsen als Sainte-Maxime, Les Issambres en Grimaud. Maar is dit terecht? Nice kent 35 stranden, waarvan 20 openbaar, heeft verschillende musea zoals het Musée Marc Chagall, het Musée Matisse, en het Musée d’art Moderne et d’art Contemporain, heeft een prachtige boulevard, de Promenade des Anglais, die dateert uit de 19e eeuw en een gezellig stadscentrum met talrijke boetiekjes, restaurants, en filialen van de grootwinkelbedrijven, waaronder de Galleries Lafayette. Genoeg te doen dus in Nice zelf, maar als u denkt aan een uitstapje is het centraal gelegen ten opzichte van Cannes (op 33 kilometer) en Monte Carlo ( op 21 kilometer), of zelfs Ventemiglia (op 40 kilometer), alle 3 zeker de moeite van een dagtrip waard. Het mooie dorpje van Saint Paul de Vence ligt op 18 kilometer.
Lees meer

Mooie lokale bezienswaardigheden en attracties

Ontdek een selectie van de mooiste plekken en attracties in Nice

Geschiedenis

Geschiedenis

Nice is waarschijnlijk gesticht in 350 voor de jaartelling, door Grieken van het huidige Marseille, die de stad Nicaea noemden. In de 7e eeuw trad Nic...

Lees meer
Bevolking

Bevolking

Het aantal permanente inwoners van de stad Nice in 2015 was 342.500...

Lees meer
Klimaat

Klimaat

Nice heeft een mediterraan klimaat, met de volgende gemiddelde temperaturen per maand: Januari 10 Februari 10 Maart 12 April 14 Mei 17 Juni 21 ...

Lees meer
GEWELDIG NICE!

GEWELDIG NICE!

Met zijn het hele jaar door prachtige zonnige klimaat, de azuurblauwe wateren van de Baie des Anges, het zachte daglicht dat al jaren kunstenaars aantrekt, zijn witte zandstranden en wandelpromenade, is Nice een favoriete plek voor vakantiegangers om te bezoeken en keer op keer naar terug te keren .... Nice is de op vier na grootste stad van Frankrijk en de hoofdstad van het departement Alpes-Maritimes met een bevolking van één miljoen inwoners. De stad ligt verscholen in de zuidoostelijke hoek van Frankrijk, aan de voet van de Alpen, en op slechts 13 kilometer ten westen van het vorstendom Monaco. Het is ook verrassend dicht bij Noord-Italië. Nice is elegant, zonnig, iconisch en leuk en daarom wordt het jaarlijks door vier miljoen mensen bezocht. Interessant genoeg was het tot het einde van de 18e eeuw weinig bekend. Het werd in 350 voor Christus gesticht door de Grieken uit Marseille die daar een gemeenschap stichtten die zij 'Nikaia' noemden naar Nike, de godin van de overwinning. Ze kozen de plek omdat het een goede natuurlijke haven had en er goede handelsroutes konden worden opgezet. Door de eeuwen heen verruilde Nice meermalen het Franse en het Italiaanse bestuur, maar werd in 1860 definitief Frans. Het was pas in de 19e eeuw dat Nice werd ontdekt door de Engelse aristocratie die vooral van het milde winterklimaat hield en velen van hen bouwden herenhuizen met uitzicht op de Baie des Anges. Er werd een enorm lange boulevard langs de kustlijn gebouwd en deze kreeg prompt de naam La Promenade des Anglais - de Promenade van de Engelsen en vandaag is deze nog net zo populair als vroeger voor een ontspannen wandeling op elk moment van de dag of avond. In 1930 organiseerde Nice zijn eerste autorally - Formula Libre - dat de voorloper was van de Formule 1.

Stranden

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd Nice voor vluchtelingen uit vele landen de stad om naar toe te gaan. Later, toen de Duitsers een groot deel van Frankrijk beheersten, werd Nice verdedigd door de Italianen, maar toen deze zich overgaven in 1943, beheersten de Duitsers Nice totdat het werd bevrijd door Amerikaanse parachutisten op 30 augustus 1944. Tegenwoordig is Nice de stad met het op een na hoogste aantal hotels in Frankrijk, waaronder het beroemde Negresco op de Promenade des Anglais, maar ook vele kleinere door families gerund in de achterstraten. Tevens is er een grote verscheidenheid aan accommodaties met eigen kookgelegenheid, waaronder villa's en vakantiehuizen. Nice is niet alleen een eersteklas vakantiebestemming, het is ook een centrum voor wetenschap en techniek en heeft het omvangrijke Palais de Congres dat het hele jaar door conferenties en congressen organiseert. Er zijn het hele jaar door veel culturele evenementen die beginnen met La Bataille des Fleurs “het gevecht van de bloemen” in februari. Er zijn een aantal muziekfestivals en de populaire PromParty in juli en augustus. Evenementen gaan door tot in de winter wanneer Kerstmis een speciale tijd is in Nice met de Kerstmarkt. Er is genoeg te doen in Nice waaronder niet als minste het genieten op haar mooie privé en openbare stranden, met hun prachtige blauwe water. Het Castel Plage (dat in de buurt van de Promenade des Anglais ligt) wordt beschouwd als het beste strand omdat het heerlijke fijne witte zandstranden heeft. Ligstoelen en parasols zijn beschikbaar en er is een leuk klein restaurant aan de achterkant van het strand voor degenen die weinig zonnebaduren willen verliezen! Nice kan het beste te voet worden verkend en een goed uitgangspunt is de Colline du Chateau (Heuvel van het Kasteel) die 93 meter boven de zeespiegel staat.

Stranden
Tuinen

Tuinen

Het is het hoogste punt van de stad en het uitzicht op de baai van Nice en de Middellandse Zee is er indrukwekkend. Het kasteel verdedigde de stad maar werd verwoest door Lodewijk XIV - de 'Zonnekoning'. De kasteeltuinen zijn de mooiste van de stad en perfect voor een wandeling. Palais Lascaris (Paleis Lascaris) is een interessant monument en museum om te bezoeken met prachtige architectuur en verrassende binnenhuisarchitectuur. Het bevat ontelbare verschillende muziekinstrumenten en biedt verrassend genoeg gratis toegang. Gelegen in het oude gedeelte van de stad - La Vielle Ville - is de kathedraal van Nice die er aan de buitenkant nogal gewoon uitziet, maar laat dit je niet afschrikken want binnen is deze verbluffend mooi met veel ingewikkelde decoraties en met uitbundig gebruik van bladgoud en verguldsel. Het is nog steeds een zeer actieve kathedraal en het is daarom de moeite waard om naar het mededelingenbord te kijken voor de diensttijden. Er zijn prachtige tuinen in de stad om te ontspannen zoals bijvoorbeeld Chambrun Park en Espace Masseria Nice. Aan het oostelijke uiteinde van de stad ligt Parc du Mont Boron. Een klim naar de top geeft een prachtig panoramisch uitzicht en voor de energieken is er ook Mont Alban om te beklimmen, waar zich een oud militair fort op de top bevindt. Parc du Mont Boron is perfect voor diegenen die van wandelen houden, want er is een verscheidenheid aan verschillende natuurpaden te volgen, waarvan de kortste een duur van één uur heeft. Parc Phoenix is ook zeker een bezoek waard, want het bevat de grootste kassen van Europa die alleen al indrukwekkend zijn! Het park is verdeeld in gebieden met verschillende planten, bloemen en bomen, plus enkele leguanen, schildpadden, otters en elegante roze flamingos.

Mooie straten

Nice is het beste te voet te verkennen en voor diegenen die van kunst en cultuur houden, zijn er genoeg musea en tentoonstellingen om van te genieten, met veel schilderkunst van schilders die van Nice houden, zoals Matisse, Arman en Chagall. Marc Chagall (1887-1985) was een Frans / Russische schilder en de bekendste Joodse schilder in de 20e eeuw, beroemd om zijn enorme modernistische doeken. Een grappige anecdote is dat toen het museum werd gemaakt, hij het was die zelf besliste waar precies elk van zijn werken in het museum zou moeten worden tentoongesteld! Het is leuk om aan een terrastafeltje van één van de straatcafés te zitten en gewoon de sfeer op te snuiven en naar de Nicois te luisteren terwijl ze in hun eigen dialect praten. Lopend door de stad zijn er mooie straten met okergekleurde gebouwen en een aantal indrukwekkende barokke huizen, evenals een rijke verscheidenheid aan andere stijlen omdat er veel invloeden van buitenaf zijn geweest. Place Messena is een van de belangrijkste pleinen, omringd door prachtige gebouwen en vol drukte en hectiek. Het heeft mooie tuinen en indrukwekkende fonteinen en is de perfecte plek om uit te rusten met een glas wijn. Niet ver daarvandaan ligt Avenue Jean Médecin waar alle designerwinkels te vinden zijn, maar er zijn nog veel meer straatjes met talloze interessante winkeltjes die perfect zijn voor het vinden van souvenirs. Het uitproberen van een aantal van de lokale gerechten is altijd een deel van het plezier tijdens de vakantie en Nice heeft er een behoorlijk aantal te proeven, waaronder Pissladieres, een smakelijke pastei gevuld met ansjovis, ui en olijven en heerlijke sandwiches met groenten en tonijn, Pan Bagnat genaamd. De klassieke Salade Nicoise behoeft geen introductie en evenmin de groentenschotel Ratatouille, gemaakt van lokale tomaten, courgettes en aubergines.

Mooie straten
Het Negresco hotel

Het Negresco hotel

Olijfolie is een belangrijk ingrediënt in de lokale keuken en vaak gemaakt met de lokaal geteelde olijven - cailettes - beide goede items om mee naar huis te nemen en deze producten zijn overal verkrijgbaar. Elk deel van de stad - ook bekend als Quartier - heeft een eigen ochtendmarkt die de perfecte plaats is om vers fruit, groenten, charcuterie (vleeswaren) en verse vis te kopen. De centrale bloemenmarkt is bijzonder mooi en naast alle seizoensgebonden bloemen staan er ook kraampjes met verse groenten en fruit. Nice heeft een schat aan restaurants en veel zijn er te vinden op de Promenade des Anglais. Een daarvan is Le Mesclun met zijn grote panoramische ramen die uitzicht bieden op de promenade. Er staat een prachtig aanbod van Provençaalse gerechten op het menu met gebakken Coquilles Saint Jacques (Sint Jacobsschelpen) dat één van de populairst gerechten is. Het Hotel Negresco is het grootste hotel aan de boulevard en heeft een populaire brasserie genaamd La Rotonde. Er zijn regelmatig Jazz- en Latino-bands voor avondvermaak en de kenmerkende cocktail van het hotel, Royal Negresco, gemaakt met Champagne, Kirsch en frambozensap, kan worden genoten in de indrukwekkend ingerichte bar van het hotel. Place Rossetti in de oude stad is een populaire ontmoetingsplaats met de Nicois omdat er een kleurrijke reeks restaurants met tafels die uitlopen op het plein te vinden zijn. Er zijn ook tal van leuke kleine restaurants te ontdekken in de zijstraten en een daarvan is Badaboom in Rue Francois Guisol, gespecialiseerd in vegetarische en glutenvrije gerechten. Een andere verborgen schat is Pexier, die dicht bij het operagebouw ligt en een echt uitstekend visrestaurant is met zeebrasem, sint-jakobsschelpen, zalm enz. - allemaal gekookt in hedendaagse sauzen die goed zijn voor de smaakpapillen!

Live muziek

Er is ook voldoende avondvermaak om van te genieten in Nice. Een van de nieuwste wijnbars van de stad is L'Autre Part in de Rue Lascaris. Het heeft een indrukwekkende wijnkaart met Franse biodynamische en ambachtelijke wijnen. Er zijn heerlijke schotels zoals paté en saucisson (worstjes), geitenkaas en olijven die u kunt bestellen om uw drankjes te begeleiden. Door in de verschillende achterstraten te duiken kunt u talrijke nachtclubs en livemuziekbars vinden. Er zijn twee geweldige muziekclubs naast elkaar met Le Shapko voor jazz en R & B en Ooh Roo Pah Doo pal naast de deur, die perfect is voor liefhebbers van de jaren 60! Beide plaatsen komen pas laat op gang dus plan een laat ontbijt voor de ochtend er na!! Het operagebouw in de oude stad heeft een uitgebreid programma met ballet, opera en dramavoorstellingen en is zo'n geweldige plek om te bezoeken, omdat het oud en heel groot is met donkerrode gestoffeerde stoelen om lekker in weg te zinken. Voor degenen die van klassieke muziek houden, heeft het Conservatoire de Nice een breed scala aan klassieke en experimentele muziekuitvoeringen, zowel met orkesten als solisten. Het Conservatoire bevindt zich in de wijk Cimiez en een extra stimulans voor het maken van de reis is dat de meeste uitvoeringen gratis toegankelijk zijn. Voor degenen die liever genieten van een rustiger leven, is Nice perfect voor een avondwandeling, omdat zoveel monumenten zoals de kathedraal en de fonteinen op de Place Masseria verlicht zijn en er echt mooi uitzien. Onnodig om te zeggen dat een wandeling op de Promenade des Anglais een heel passend einde is van een perfecte dag in Nice ....

Live muziek